100 Bin Ton Fındık Risk Altında!

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin bu yılki fındık rekoltesine ilişkin yaptığı açıklamanın gerçekle örtüşmediğini söyledi.


"GERÇEKÇİ DEĞİL"

ABD, İtalya ve Çin gibi ülkelerin rekoltelerinin olağandan fazla gösterildiğini savunan Adıgüzel, Türkiye'de fındık rekoltesinin 785 bin ton öngörüldüğünü, geçen yıldan gelen 135 bin tonla birlikte 920 bin ton fındık rekoltesi gösterildiğini aktardı. Geçen yıldan gelen stokun 90 bin tonu geçme şansı bulunmadığını kaydeden Adıgüzel, "135 bin ton gerçekçi değil..."
"Geçen yıl 800 bin ton rekolte gösterilmişti ama 690 bin ton gerçekleşmişti. Hem içeride rekolte miktarı hem de dünya rekoltesi şişirilerek gösterilmiş. Bu şekliyle 1 milyon 500 bin ton bir dünya fındık rekoltesi gösterilmiş. Bu gerçekçi değildir. Bunun 1 milyon 200 bin tonu geçme şansı maalesef yoktur." diye konuştu.
"2014'TEN BU YANA DESTEK ARTMADI"

Adıgüzel, "Fındık rekoltesine ilişkin rakamların şişirilmesinin amacı; arz fazlası yaratarak fındık fiyatının düşük şekillenmesini sağlamaktır." dedi. Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık fiyatını erken açıklayarak, depolarını hazırlaması gerektiğini dile getiren Adıgüzel, "2014'ten bu yana fındıkta destekleme miktarı 1 kuruş artmamıştır..."
"2014'e gelene kadar her yıl artan destekleme fiyatı dönüm başına 170 lira olarak 10 yıldır devam etmektedir. Bu tarım kanununa ve Anayasa'ya aykırıdır. 170 lira 10 yılda kuşa döndü, bir tabak yemek parası bile değil." ifadelerini kullandı. CHP'li Adıgüzel, yaş çay alım fiyatını da yetersiz bulduğunu, üreticilerin yaşadığı durumun yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını söyledi.
Fındıkta rekolte konusunda hayatgazetesiordu.com'dan Soner Özdemir'e konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi(INC) tarafından yapılan açıklamaya karşı çıkarak fındıkta asıl söz sahibinin Türkiye olması gerektiğini açıkladı. Sarıkahraman, yaptığı açıklamada INC'nin rekoltesini doğru bulmadığını belirtti.
"EN ÇOK ÜRETİMİ BİZ YAPIYORUZ"

Sarıkahraman, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde elbette fındık üretimi var. Ancak en çok fındık üretimini biz yapıyoruz. Ama her nedense bizim ürettiğimiz ürün hakkında birileri söz sahipliği yapmaya çalışıyor ya da bizim ürünümüzü onlar pazarlıyor." dedi.
"İLAÇLAMA OLMAZSA 100 BİN TON FINDIK RİSK ALTINDA"

Başkan Sarıkahraman, fındığın önünde zorlu bir süreç olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Fındık her ne kadar dalda güzel gözükse de önümüzde bir kokarca musibeti var ki eğer başarılı ilaçlama yapamazsak en az 100 bin ton fındığa zarar vereceğini öngörüyoruz. Yine yıllardır külleme hastalığıyla karşı karşıyayız. Bunların rekolteye olumsuz yansıması olacak. Önümüzde mevsimsel şartların ve iklim değişikliklerinin hesaplanması yapılmadan bu rekolteler yapılıyor. Dolayısıyla INC'nin açıklamış olduğu rekolteyi kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"FINDIĞI UCUZ FİYATA ALMAK İSTİYORLAR"

Fındık rekoltesinin yüksek gösterilmesinin altında yatan nedeni açıklayan Başkan Sarıkahraman, şunları söyledi; "Tarım Bakanlığımızın önderliğinde çotanak sayımı yapılarak en yakın rekolte tahminine ulaşıyoruz. Bu rekolte açıklayanların amacı fındık rekoltesini yüksek göstererek vatandaşın elindeki var olan fındığını ya da TMO'nun elindeki fındığı ucuza kapatmaktır. Çünkü önümüzde sadece bizde değil bütün dünyada kokarca ile alakalı bir sıkıntı var. Dolayısıyla elimizdeki malı yüksek göstererek ucuz fiyata kapatmayı amaçlıyorlar."
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın ise Ordu’da fındık fiyatlarının düşüş nedenlerine dair orduolay.com’dan Kaan Özel’e yaptığı açıklamada, fiyatların düşmesinin asıl sebebinin geçtiğimiz günlerde yeni sezon için INC tarafından yapılan verilere dayandırılarak rekoltenin yüksek gösterilmesi olduğunu belirtti. Ayrıca geçen sezondaki verilerin ise bu bilgilerin doğruyu yansıtmadığını kanıtlar nitelikte olduğunu ifade etti.
Ordu’da fındık fiyatları yılbaşı öncesi 29 Aralık 2023 tarihinde Ordu’da 93 TL’yi görerek 3 aydır aşılamayan baraj aşılmış oldu ve yeni yılın ilk günü de 95 TL’den işlem görmeye başladı. Ordu’da fındık 50 randıman brüt olarak 5 Ocak 2024 Cuma günü 100 TL’yi görerek eylül ayındaki zamanlarına döndü ve bu tarihten itibaren kurda yükselişle ile beraber fiyat artışı hız kazanırken bu durum son aylarda bir aşağı bir yukarı yönde hareketini sürdürdü.
117,50 TL’YE KADAR GERİLEDİ

"ALIM FİYATINDA DÜŞÜŞ"

TMO’nun fındık alım fiyatını 1 ay önce 130 TL açıklaması sonrası ve Ferrero’nun da buna üstelik bu fiyatın altında satmayacağını söylemesi üzerine serbest piyasada yukarı yönlü hafif bir hareketlilik yaşandı ve fındık fiyatı rekora yakın bir seviye olan 125 TL’ye kadar yükseldi. Ancak 23 Nisan’da 125 TL’den 122 TL’ye ardından 25 Nisan’da ise 120 TL’ye gerilerken dün ise bir düşüş daha yaşanarak 117,50 TL’den işlem görmeye başlarken bugün de fiyatlar da aynı seviyede devam etti. Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın yaşanan bu düşüşü değerlendirdi.
"AMAÇ ZARAR ETTİRMEMEKTİ"

Başkan Aydın, "TMO'nun son satış fiyatından sonra tabii tekelci firma bir hamle yaptı burada. Önce 130 bantlarına bir fiyat çıkardı. Fiyatı çıkartmasının sebebi şuydu. Manavlara burada zarar ettirmemekti. Orada 137'ye fındıklarını aldı, sonra piyasayı tekrar düşürdü." şeklinde konuştu.
"ÇİFTÇİLERİN DEDİĞİ RAKAMLAR ÇIKTI"

Aydın, her yıl benzer bir oyunun oynandığını vurgulayarak, “Burada asıl oyun şudur, her sene yapılıyor. Zaten geçtiğimiz günlerde yine bir rekolte açıklaması yapıldı. Bu rekolte açıklamasıyla ve fiyatın peyderpey düşmesi, yeni sezonun taban fiyatının üzerinde oyun oynamaktır. Yani biz bunu çiftçilerimize de söylüyoruz, sizler aracılığıyla, basın aracılığıyla tekrar ediyoruz, her sene yapılan bir oyundur. İşte ne yaptılar geçen sene? 850 bin ton fındık açıkladılar. Bu sefer de yazıya döktüklerinde, resmiyete döktüklerinde 650 bin ton çıktı. Yani yine ziraat odalarının, biz çiftçi temsilcilerinin dediği rakamlar çıktı. “ dedi.
"ÇİFTÇİDE FINDIK KALMADI"

"Zaten şu anda aman aman çiftçinin elinde bir fındık kalmadı orada işte bazı manavlarda ufak tefek fabrikalarda bir fındık var. Bu fındık da çok da umurlarında değil. Dediğim gibi yeni ürünün taban fiyatını oluşturma peşindeler." ifadelerini kullandı.