
Altın Post Efsanesi ve Yason
Altın Post Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır.
Argonotlar bu postu ele geçirmek için Kolkhis ülkesine gitmişler ve uzun bir mücadele sonucunda postu almayı başarmışlardır.
Jason (İason) da Yunan mitolojisinde altın postu arayan Argonotların önderidir.
YASON BURNU
Yason Burnu Perşembe İlçesi’ndedir. Ordu Şehir Merkezi’ne 35 km uzaklıkta bulunan Yason Burnu Altın Post Efsanesi kadar doğal güzelliğiyle de ilgi görmektedir.
Yason adı, Argonotlar'la beraber burada karaya çıkan Yason’dan kalmıştır.
Burunun alt tarafında 'Panaya' adında eski manastır/kilise vardır. Çaytepe - Çaka sınırları içinde olan yarımada üzerindeki kilisenin adı Jason's Church diye de bilinir.
Bu kilise, 1868'de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmıştır.
Yason burnu, esasen çok eski bir yerleşim yeridir. M.S. 3. Yüzyılda Hıristiyanlar, Giresun`da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek 'Işıklar Bayramına katılırlarmış.
Bu yarımada, Arganot'ların İason önderliğinde Altın Post'u arama hikayelerinin anlatıldığı Argonautica Efsanesiyle de ünlüdür.
Burada ve Yason burnu`nda 4 bin yıllık taşlar yontularak yapılmış balık havuzları bulunmaktadır. Yason burnu üzerindeki Rum kilisesi, Karadeniz bölgesinde deniz kenarında olan tek kilisedir.
Altın Post,
Jason ve Arganotlar
Altın Post Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır. Argonotlar bu postu ele geçirmek için Kolkhis ülkesine gitmişler(Günümüzde Gürcistan'ın Karedeniz kıyısındaki bir bölgesi) ve uzun bir mücadele sonucunda postu almayı başarmışlardır. Jason (İason) da Yunan mitolojisinde altın postu arayan Argonotların önderidir.
Argo ve Argonaut'lar hakkında Azra Erhat'ın “mitoloji sözlüğü”nde şu şekilde bahsedilmektedir:
“Adı "hızlı" anlamına gelen argo gemisi Karadeniz'in Kolkhis ülkesinde altın post'u aramaya giden kahramanlar için yapılmış elli beş kürekli bir gemidir. Onu yapan ustanın adı da Argos’dur.”
“Bazı Argonautlar: Jason, Argos(gemi ustası), Tiphys(dümenci), Orpheus(ozan), İdmon(bilici), Amphiaraos(bilici), Mopsos(bilici), Herakles...”
Jason'un kral babası amcası tarafından Jason henüz küçük bir çocukken öldürülür. Jason büyüyüp genç bir adam olduğunda krallığı amcasından geri almak istemektedir. Bunun için ise uzak bir diyarda bulunan altın postu ele geçirmesi gerekmektedir. Zeus’a kurban edilen koçun altından olan postu Ares’e adanmış bir korulukta saklanmaktadır.
Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helious’un oğlu olan Kolkhis kralı Aiet’nin (Aietes) “Altın Post”a sahip olduğu anlatılır. Yunanistan’da Jason (İason)’un başkanlığında kahramanlar bir araya gelirler ve “Altın Post”u ele geçirmek için Kolkhis'e gitmeye karar verirler. Argonotlar, “Argo” adlı bir gemi yaparlar ve yola çıkarlar. Uzun ve çok zor bir yolculuktan sonra Aiet’in güçlü ve zengin krallığına varırlar. “Kral, Yunanlı kahramanları saygıyla karşılar ve gelmelerinin nedenini öğrenir. Aiet, Jason’un şartlarını yerine getirmesi halinde “Altın Post”u Yunanlılara vermeye karar verir. İason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirecek, başlarına boyunduruk geçirecek ve büyük bir tarlayı sürecektir. Sonra İason’un ejderhayı öldürmesi ve onun dişlerini toprağa ekmesi gerekir. Bu dişlerden savaşçılar çıkmaktadır. İason’un bu savaşçılarla savaşması ve onları yenmesi gerekir. Yunanlılar ancak bundan sonra “Altın Post”u alabileceklerdir.”
“Kralın kızı, ilk görüşte Jason’a âşık olmuş ve ona yardım etmeye karar vermiştir. Medea bir büyücüdür. Onun yardımıyla Jason kralın şartlarını kolayca yerine getirir ve Aiet’den “Altın Post”u ister. Kral, Yunanlılara kimin yardım ettiğini hemen anlar ve “Altın Post”u vermeyeceğini açıklar. Bunun üzerine Jason, postu ele geçirmeye karar verir. Ne var ki Medea’nın yardımı olmadan bunu gerçekleştirmesi olanaksızdır. Kralın kızı, postu bekleyen korkunç ejderhayı uyutur ve Yunanlılar “Altın Post”u ele geçirmeyi başarırlar. Hızla gemilerine binerler ve ülkeleri Yunanistan’a doğru yola çıkarlar.
Mitolojide “altın post” Phriksos ile Helle’yi sırtında Yunanistan’dan Karadeniz’e taşımış olan kanatlı koçun altın postudur. Babaları kral olan çocukları üvey anneleri kurban etmeye karar verir. Tam bu sırada gökten inen altın postlu koç çocukları Kafkaslara kaçırır.
“Altın post” onur ve saygınlık ifade eden bir simgedir, farklı mitolojik hikâyelerde işlenir. Onurlu, erdemli, adil, cesur, dürüst, sadece kendini düşünmeyen örnek kahramanlar önce kendi kendilerine hâkim olmayı öğrenip, kitleleri peşlerine takarlar. Yolculuk ise her daim sürer gider…