Fatsa'da tarih canlanıyor; Kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor
Vali Muammer Erol, Fatsa ilçesinde bulunan Bolaman Haznedaroğlu Konağı, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı ile Fatsa Cıngırt Kalesinde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Vali Erol, ilk olarak, Fatsa ilçesine bağlı Bolaman mahallesinde, eski bir kalenin iç kale üzerine 19. yüzyılda ahşap ve çift cumbalı olarak yapılmış olan Hazinedaroğlu ailesine ait konaklardan biri olan Bolaman Haznedaroğlu Konağını ziyaret ederek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ile Fatsa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cevat Erbil'den bilgi aldı.
Kent Müzesi olarak kullanılmak üzere Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen ve son dönem Türk mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan konak, yapılacak ihalenin ardından restore edilerek geleceğe taşınacak.
Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Bolaman Haznedaroğlu Konağı’nın restorasyon çalışmaları için ödenek aktarıldı.
Vali Muammer Erol, Bolaman Haznedaroğlu Konağı’nda yaptığı incelemelerin ardından Fatsa İlçesinin Kurtuluş mahallesinde bulunan Aziz Konstantin ve Helena Manastırı kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Vali Erol, Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirilen kazılarla ilgili detaylı bilgi aldı.
Doç. Dr. Seçkin Evcim, Milattan sonra 5'inci ve 6'ncı yüzyıl dönemlerine ait olduğu tesbit edilen Aziz Konstantin ve Helena Manastırı kazı çalışmaları sırasında mezar yerleri ile in-stu halinde mozaik yer döşemesi bulunduğunu kazı çalışmalarının 3 yıl daha devam edeceğini ifade etti.
Vali Muammer Erol, daha sonra İlçenin Yapraklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Cıngırt Kalesi Antik Yerleşim Alanı’nda incelemelerde bulunarak Arkeolojik Sit Alanında yapılan kazı çalışmaları ile ilgili Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol'dan bilgi aldı.
6. Mithriadates dönemi kalesi olduğu tespit edilen 2 bin 300 yıllık Cıngırt Kalesi’nde kazıların devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Erol, Cıngırt Kayası kazı çalışmaları sırasında çok sayıda kayaya oyulmuş tünel şeklinde güvenli olarak suya ulaşabilen basamaklı tünellerin olduğunu belirterek, "Karadeniz’de çok fazla kazı yok bu nedenle beklentimiz yüksek. Çok önemsiyoruz." diye konuştu.
Hacı Bayram Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol, "Yüzey Araştırmaları Işığında Fatsa" İle "Fatsa Cıngırt Kayası Günlük Kullanım Kapları Işığında Antik Çağ'da Karadeniz Mutfak Kültürü" adlı yazmış olduğu kitaplarını Vali Muammer Erol'a takdim ederek, Ordu Valiliği olarak desteğinden dolayı teşekkürlerini sundu.
Vali Muammer Erol’un inceleme gezisine Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak da eşlik etti.