Fındığın başkenti neresi? Ordu ile Giresun yıllardır bunun cevabını arıyor!

TAKİP ET

Fındığın başkenti neresi* Karadeniz'de iki komşu il yıllardır bu sorunun cevabını bulamadı.

Ordu ile Giresun yıllardır fındık için birbiriyle yarışıyor. Türkiye’de en çok fındık Ordu’da üretilirken en lezzetli fındık Giresun’da üretilmekte. İki il arasında yıllarca fındık konusunda tartışma yaşanıyor.


Ordu ile Giresun fındığı pay edemiyor. İki ilde fındığın merkezinin kendileri olduğunu ileri sürüyor. Ordu, yıllık ortalama 180 bin ton fındık üretimi ile ilk sırada yer almakta. Giresun’da daha az fındık üretiliyor. Giresun, en lezzetli fındıkların kendisinde olduğunu ileri sürüyor.


Fındığın başkenti neresi?
Yıllardır tartışılan “Fındığın Başkenti neresi” sorusu henüz cevap bulmuş değil. Ordu fazla üretimle, Giresun lezzetli fındıklarıyla başkent olmak istiyor. 
Ordu ile Giresun iki komşu il olmasına rağmen fındık fiyatının farklı olması dikkat çekiyor. İki ilde fındık fiyatının neden farklı olduğu ortaya çıktı.


Ordu ile Giresun’un fındık tartışması fiyatlara da yansıyor. Ordu’da levant kalite fındık üretilirken, Giresun’da Giresun Yağlısı üretiliyor. İki fındığın fiyatı da farklı.
TMO bu 2022-23 sezonunda levant kalite fındık için 82 TL fiyat verirken, Giresun kalite yağlı fındık için 84 TL fiyat açıklanmıştı.
Serbest piyasada da fındık fiyatındaki fark dikkat çekiyor. Ordu’da 50 randıman levant kalite fındık 113 TL’den işlem görürken, Giresun’da 50 randıman Giresun kalite yağlı fındık 118 TL’den alıcı buluyor.