Fındık Araştırma Enstitüsü laboratuvarda Samuray Arısı üretecek

TAKİP ET

Fındıkta büyük tehlike oluşturan Kahverengi Kokarcaya karşı mücadele etmek için Fındık Araştırma Enstitüsü'nde Samuray Arısı üretilecek.

Giresun'da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü'nde Samuray Arısı yetiştirmek için laboratuvar kuruluyor.Laboratuvarda elde edilecek Samuray Arısının yaz ayı ortasında doğaya salınması planlanıyor.
Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle;
Fındık yetiştiriciliğinin yapıldığı iklim kuşağında ve özellikle bölgemizde başta olmak üzere zirai ürünlere ciddi zarar veren uzak doğu orijinli istilacı tür Kahverengi Kokarca zararlısı, Türkiye'de ilk kez 2017 yılında Batum'a sınır komşusu olan Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde görülmüştür.

Kahverengi Kokarca zararlısının, fındık dâhil olmak üzere diğer kabuklu yemişler, sebzeler, orman emvali ve süs bitkileri dâhil olmak üzere yaklaşık 300 bitkide önemli zararlara sebep olduğu bilinmektedir. Zararlının dişisi bir dönemde 280-300 adet yumurta bırakma kapasitesinde olup, çok hızlı çoğalmakta ve mücadelesini daha da zorlaştırmaktadır. Fındığa meyve oluşumunun başladığı dönemden hasada kadar zarar verebilmektedir. Boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olmaktadır, randımanı ve verimi oldukça düşürmektedir.

Kış aylarına girmemiz ve havaların soğumasıyla zararlı, Doğu Karadeniz'de Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde,  Batı Karadeniz'de fındık üretiminin fazla olduğu Düzce, Sakarya ve Bartın illerinde ev, ahır, odunluk gibi dışarıya göre daha sıcak alanlara hücum etmiştir. Kışlak denilen bu alanlarda böceğin toplanması ve yok edilmesi mücadelenin ilk adımıdır.

Diğer bir mücadele yöntemi olarak benimsenen biyolojik mücadele çerçevesinde ise zararlının yumurta parazitoiti samuray arısı ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlanmıştır. Bunun için ilk etapta KTAE'nde (Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) biyolojik mücadele laboratuvarı kurularak samuray arısı çoğaltılmaya başlanmıştır. Samuray arısı adlı parazitoit kokarcanın yumurtalarına zarar vererek populasyonunun artış hızını azaltan etkide bulunacaktır. Bu çalışmada daha fazla parazitoit üreterek daha fazla alana ulaşabilmek için enstitümüzde biyolojik mücadele laboratuvarı kurulması kararı alınmıştır.

Bu yönde ivedilikle enstitümüz eski hizmet binasının biyolojik mücadele laboratuvara dönüştürülmesi işlemleri başlatılmıştır. Laboratuvarın projesinin tamamlanması müteakip ihale aşamasına geçilecektir. Laboratuvar kurulum işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte yapılacak üretim çalışmaları sonucunda bu sene yaz aylarında doğaya ilk salınımların yapılması planlanmıştır.

Üreticilerimizin de zarar görmemesi ya da en az zararla atlatması için kışlaklardaki kahverengi kokarcaları yok etmeleri ve yetkililerce açıklanan mücadele yöntemlerine uymaları önem arz etmektedir.​