Fındık bahçesi ve ormandan toplanıyor pazarda satılıyor

TAKİP ET

Fındık bahçesi ve ormanda kendiliğinden yetişen galdiriğin faydaları saymakla bitmiyor. Galdirik baharın müjdecisi olarak biliniyor.

Galdirik Ordu, Giresun, Trabzon ve Düzce’de fındık bahçeleri ve ormanlarda kendiliğinden yetişiyor. Yörede diğer adı ıspıt, hodan ve dere veya balık  otu olarak da biliniyor.


Galdirik Mart ile Eylül ayı içerisinde oluyor. Fındık bahçesi ve ormandan toplanan galdirikler pazarda satılıyor. Ordu’da halk pazarında kadınlar tarafından satılan galdiriğin bağısı 30 kilosu 80 TL.


Galdiğin kavurması , kayganası ve turşusu yapılıyor. Galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen yemektir. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılmakta.


Ordu Tescilledi
Galdirik Ordu, Giresun, Trabzon ve Düzce illerinde bolca olmaktadır. Ordu, Galdiriğe  coğrafi işaret aldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi “Ordu Galdirik Kavurması “Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Eylül 2022 tarih ve 132 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.
 

Galdiriğin faydaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
•    Doğal bir antioksidan özelliği taşıyan galdirik, rutubetli ve yağışlı geçen Karadeniz ikliminde, soğuk algınlığı ve rutubete bağlı olarak yaşanan solunum ile akciğer rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.


•    Bronşit ve solunum yolları enfeksiyonlarına karşı iltihap kurutucu özelliği vardır
•    Lifli yapısı ile, kolay sindirilir, mide ve bağırsaktaki gaz sıkışmalarını azaltır
•    İçeriğindeki yoğun demir oranı, kansızlığı önler, kan ve damar yollarının işlevsel bir şekilde devamını sağlar
•    Karadeniz bölgesinde yüzyıllardır tüketilen galdirik otu, bölgedeki uzun insan hayatının kaynaklarından birisi olarak gösterilmektedir