Fındık fiyatı çakıldı piyasalar karıştı!

TAKİP ET

Fındık piyasası karıştı, fiyatlar yükselecek diye beklerken birden düştü. Piyasalarda panik havası var. Fındık fiyatının düşmesinin arkasında ne var?


Fındık fiyatları 5 TL geri geldi. Rekabet Kurumu dün  fındık devi Ferrero Firması için açılan soruşturmayı,” Ferrero Soruşturmasındaki Rekabetçi Endişelere Son 
“Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ hakkında yürütülen soruşturma Ferrero tarafından getirilen ve Rekabet Kurulu tarafından kabul edilen rekabetçi endişeleri gideren taahhütlerle sona erdirilmiştir.” Kararı almıştı. Bu karardan bir gün sonra fındık fiyatları adeta çakıldı.


Fındık fiyatları 125 TL bandında seyrediyordu. Bu sabah fiyatlar aniden düştü. Ordu’da 50 randımanlı kabuklu fındık 125 TL’den 120 TL’ye geriledi.


Fındık fiyatlarının düşmesine neden olarak, don riskinin giderek azalması ve ihracatın yavaşlaması gösteriliyor. Yabancı alıcıların, ihtiyacı olan fındığı aldığı bu nedenle ihracatta yavaşlama görüldüğü kaydedildi.


Fındık fiyatlarının düşmesine bir diğer neden olarak hava şartları gösteriliyor. Yaşanabilecek don olayı ile fındığın zarar girme riski bulunuyordu. Hava tahmin raporlarına göre, yeni don riski beklenmemesi fiyatları etkiledi.


Bundan sonra ne olacak?
Fındık fiyatlarının 5 TL birden düşmesi piyasalarda panik havası yarattı. En büyük fındık alıcısı konumunda olan Ferrero için Rekabet Kurumu’nun verdiği kararın ise fiyat üzerinde bir etkisinin olamayacağı ifade ediliyor.
Üreticinin elinde fındık kalmadığı için fiyat düşüklüğünden üreticinin pek etkilenmeyeceği kaydediliyor. Ancak fiyatların düşük kalması, gelecek yılki alım fiyatlarını etkileyeceği konuşuluyor.