Fındık fiyatı havada uçuyor, 150-180-200 TL

TAKİP ET

Yeni sezon öncesi fındık fiyatı havada uçuşuyor. Kırmızı çizgi ise 150 olarak dillendiriliyor.

Fındık alım fiyatı geçen sezon levant kalite için 82.5, Giresun Kalite için 84 TL olarak açıklanmıştı. Serbest piyasada son günlerde düşüş yaşandı. Fındık fiyatı ortalama 108 ile 110 TL'den işlem görüyor.


Gözler yeni sezonu çevrildi. Bu sezon fındık alım fiyatı kaç TL olacak? Henüz net bir fiyat yok. Muhalefet ve fındık üretcisi kuruluşlar, 150 ile 200 TL arasında fiyat konuşuyor.

4 Doların üzerinde olsun

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, fındık fiyatının 4 dolarında üstüne çıkması gerektiğini söyledi. Fındık fiyatının 170 TL ile 200 TL arasında olmasını gerektiğini vurgulayan Başkan Aydın, dolar kurunun son bir yıldır sabit kalmasının giderleri artırdığını bu yüzden fındık fiyatının da 4 doların üstünde olması gerektiğini söyledi.


150 Liradan Aşağı bir Taban Fiyatı Kesinlikle Kabul Etmiyoruz


Geçmiş yıllardaki deneyimlerimize dayanarak iktidarın gerçekçi bir fiyat belirlemeyeceğini biliyoruz. Tekrar uyarıyoruz 150 liradan aşağı bir rakamı kesinlikle kabul etmiyoruz. Dünyanın en büyük fındık üreticisi olarak fiyatları yükselterek gelirlerimizi artırmamız gerekirken fiyat düşürüp başka ülkeleri fındık pazarına ortak ediyoruz. Yabancı firmalara, yabancı ülkelere hizmet etmeyi bırakın, geçen yıl fındık ihracatından elde ettiğimiz 1.8 Milyar doları, 3.5 milyar doların üzerine çıkartmayı öneriyoruz!

180 TL olmalıdır


EMEP Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, 1 kg. fındığın maliyetinin 123.73 TL olduğunu belirterek taban fiyatı enflasyon hesabı dışında 160,93 TL, enflasyon hesabıyla da 180 TL olmalıdır" dedi.
Keskin şöyle konuştu;
“Fındık hasadı yaklaşırken fiyatlar bilinçli ve sistemli bir şekilde aşağı çekilmektedir. 110-115 TL’ye kadar düşürüldü. TMO'nun 130 TL’ye fındık satış fiyatı açıklaması yeni sezon fındık fiyatının 120-130 TL arasında açıklama hazırlığı yapıldığını göstermektedirler. Bu durum kabul edilemez. Buradan bir kez daha vurguluyoruz: fındığın maliyetini üretmek üzere emek veren, ter döken, girdi maliyetlerini karşılayan fındık üreticisi belirlemelidir."