
Fındık Krizi Kapıda; 600 Rakımın Üzerinde Sıfır Fındık, 125 Liradan Fındık Satamazsınız
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Enver Yılmaz, Ordu'da kahverengi kokarca istilası ve zirai don nedeniyle fındık üretiminin çökme noktasına geldiğini belirterek hükümeti sert sözlerle eleştirdi: '600 rakım üzeri bölgelerde sıfır fındık var, Ordu'nun geleceği karanlık.'
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu Tahıl Pazarı’nda yaptığı basın açıklamasında, kahverengi kokarca istilası ve zirai don nedeniyle Ordu’da fındık üretiminin büyük bir tehdit altında olduğunu söyledi. Yılmaz, hükümeti gerekli önlemleri almamakla eleştirerek, “Ordu’nun geleceği karanlık, tedbirler eksik alındı ya da hiç alınmadı” dedi.
Basın toplantısına İYİ Parti Ordu İl Başkanı Fatih Titiz’in yanı sıra çok sayıda partili ve vatandaş da katıldı.
"Kokarca Ordu’nun Tamamına Yayıldı"
Yılmaz, 28 Ağustos’ta aynı noktada yaptığı uyarılara dikkat çekerek, kokarca böceğine karşı etkili ve organize bir mücadele verilmediğini ifade etti. “Şu anda Ordu’da 600 rakım altı her yerde kokarca böceğinin belasıyla karşı karşıyayız” diyen Yılmaz, yapılan ilaçlamaların yetersiz ve kontrolsüz olduğunu belirtti.
İlaçlamaların muhtarların inisiyatifine bırakıldığını ve bu nedenle birçok kapalı alanın dezenfekte edilemediğini dile getiren Yılmaz, ikinci aşama ilaçlamalarda jandarma ve kolluk kuvvetlerinin de devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
"600 Rakım Üzeri Don Vurdu, Sıfır Fındık Bekleniyor"
Zirai donun da büyük zarara yol açtığını söyleyen Yılmaz, 600 rakım üzerindeki bölgelerde neredeyse tüm fındık mahsulünün yok olduğunu belirtti. Resmî rakamlara göre:
350 rakım altı: %10 hasar
350-600 rakım arası: %30-40 hasar
600 rakım üzeri: %95-100 hasar
Bu durumun sadece Ordu’yu değil, Giresun, Samsun ve Batı Karadeniz’in bazı kesimlerini de etkilediğini kaydetti.
Tarım Bakanı’na Eleştiri: “Zararın Masrafıyla Telafisi Mümkün Değil”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın bölgedeki incelemelerine de değinen Yılmaz, bakanın açıklamalarını yetersiz buldu. Yumaklı’nın, “Hasar oranında masraf karşılanacak” açıklamasına tepki gösteren Yılmaz, “Yüzde 80 hasar var, üretici amele parasını, gübre parasını nasıl ispatlayacak?” diye sordu.
Ordu’da üreticilerin yalnızca %8’inin TARSİM sigortası yaptırdığını belirten Yılmaz, %92’lik sigortasız kesimin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
TMO’ya Sert Sözler: “Fındığı 125 Liradan Satamazsınız!”
Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yönelik eleştiriler de yapan Yılmaz, “Fındık 200 liraya çıksa ne olur, üreticide fındık yok ki! TMO’nun elindeki fındığı 125 liraya satması kabul edilemez” ifadelerini kullandı. TMO’nun yıllardır üreticinin elinden aldığı fındığı yağlıya ya da çürüğe ayırmadan sakladığını ve şimdi zararına sattığını iddia etti.
“Ordu Türkiye’nin En Fakir İlleri Arasında”
Yılmaz, son olarak Ordu’nun ekonomik durumuna da değinerek, ilin Türkiye’nin en düşük gelirli illeri arasında yer aldığını belirtti. “Hakkâri, Şırnak, Ardahan, Batman ve Bayburt’la birlikte son 5 il arasındayız. Fakirleştik, artık dibi gördük” diyerek konuşmasını tamamladı.