Fındık piyasası bunu konuşuyor; ıslak fındıklar nerede kullanıldı

TAKİP ET

Fındık piyasası TMO'nun Samsun depolarında sel basan fındıkların piyasaya sürülmesini konuşuyor.Olayı CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel gündeme getirdi. Adıgüzel , TMO'nun piyasasının 20-30 TL fiyatla fındık sattığını söyledi.Açıklamalar üst üste geldi. Fındıkların sigorta şirketi tarafından satıldığı açıklandı. Tartışma bitmedi. Islanan fındıklar ne amaçla alındı tartışması alevlendi.

ADIGÜZEL AÇIKLADI

Milletvekili Mustafa Adıgüzel, piyasanın çok altında TMO'nun fındık sattığını ileri sürdü. Adıgüzel, "TMO’nun bir de piyasa fiyatının altından piyasaya fındık sürdüğünü öğrendik. 20 TL, 30 TL aşağıdan. İtiraz edilirse kime ve kaça sattığını da söyleriz.
Bu şekilde fındık fiyatının düşmesine de sebep olmakta ve hem üreticiyi hem ülkemizi zarara sokmaktadır. TMO kime hizmet etmektedir? Sınırların dışında düşman aramaya gerek yok ki. Düşman bizzat içimizdedir."dedi.

TMO CEVAP VERDİ

Mustafa Adıgüzel'in açıklamasına TMO jet hızıyla cevap verdi. TMO'dan yapılan açıklamada "Bununla birlikte 03.09.2023 tarihinde Samsun ilimizde yaşanan sel felaketinde Kurumumuz stoklarında bulunan 550 ton kabuklu fındık sele maruz kalmıştır.
Bu fındıkların yaklaşık %50'si birinci derece hasar görmüş olup zararın tazmini için sigorta şirketine devredilmiştir.
Söz konusu ürünlerle ilgili tasarruf sigorta şirketine ait olup Kuruluşumuzla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır"denildi.
ŞANLITÜRK KONUŞTU
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk TBMM'de konuyla ilgili konuştu. Şanlıtürk,  “Konunun özü şudur, bildiğiniz gibi Karadeniz bölgesinde yaz aylarında sel ve su baskınlarıyla karşılaşılmaktadır. Samsun ilimizde meydana gelen selde birçok ev iş yerinde depo sular altında kalmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık defosunu su basmış ve bir kısım kabuklu fındığa zarar vermiştir. Sadece fındık deposuna su girmemiş buğday ve pirinç depolara da selde zarar görmüştür. Depodaki ürünler sigortalı olduğu için ilgili sigorta şirketi gelmiş hasar görmeyen fındık depodan boşaltılmıştır. Selin zarar verdiği yaklaşık 200-250 ton civarındaki kabuklu fındığı sigorta şirketi ıslak olduğu için içinde yer yer çürükler olduğu için piyasanın altında satmak zorunda kalmıştır. Bu satışı gerçekleştiren tamamen sigorta şirketidir. Aynı şekilde selde zarar gören pirinç ve buğday da sigorta şirketi tarafından satılmıştır. Poliçeyi yaparken teminat altına aldığı için artık hasar gören ürün tamamen sigorta şirketinindir. Örnek vermek gerekirse, kazada perte çıkan aracınızın sigorta şirketi tarafından hasarlı olarak satılması ve sizin aracınızın parasını piyasa fiyatından size ödemesi gibidir” dedi.
FINDIKLARI NEREDE KULLANILACAK
Samsun'da selde ıslanmış zarar görmüş 2022 ürünü fındıkları sigorta şirketinin sattğı ortaya çıktı. Satılan fındkları alan firma bunu nerede kullanacak. Fındık piyasasında konuşulan konu şimdi bu?