Fındık tarihinde ilk kez 4 dolar!
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu'da yapımı devam eden ve planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Başkanlığında Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nı yerinde takip etmek isteyen Ordu Sosyal Bilimler Lisesi 12. sınıf öğrencisi Bahar Güney açtı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Güney, Ordu’ya yapılan çalışmalarla ilgili Başkan Güler’e teşekkür etti.
“BAŞKA BİR FİRMA FINDIK FİYATI AÇIKLAMAYACAK”
Gündem maddelerine geçmeden önce fındık sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler fındık hakkında açıklamalarda bulundu.
Özellikle fındık fiyatı ile ilgili Rekabet Kuruluna başvurarak açılan hukuk savaşının gerekçeli karar ile kazandıklarının altını çizen Başkan Güler açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Ordu’muz fındık sezonuna başladı. Allah bol kazançlar nasip etsin. Burada bir hukuk savaşı verdik. Fındığın 200 yıllık makus tarihini kıran bir kararı sizlerinde desteğiyle kazandık. Rekabet Kurulunda yaptığımız çalışmalarla bir hukuk savaşını kazandık. Bu müjdeyi de sizlere vermek istiyorum, gerekçeli kararda yayınlandı. Bir fiyat açıklandıktan sonra hepinizin bildiği bir firma başka bir düşük fiyat açıklayamayacak. Bunu taahhüt etti. Ayrıca birkaç konu daha var. Biz bunları da Rekabet Kuruluna bırakıyoruz. Fındığın önündeki engel kalkmış oldu. İlk defa da tarihinde fiyat 4 dolar oldu. İnşallah bundan sonra sizlerin de katkılarıyla bu çalışmalar bambaşka bir noktaya geçecek. Çünkü en fazla etkilenen Ordu ve Giresun. Ordu ve Giresun’un kaderi büyük ölçüde bu çalışmalara bağlı. Fındık kanunu diye bir kanun var. Bunda çoğumuz maalesef gerekli ilgiyi göstermediğimiz için fındık üretimi başka illere de kaymış bulunuyor. Halbuki bunlar hep izinle oluyor. Mesela Perşembe’de çay diktiler ve söktürdüler. Ama bizim fındık 42 vilayette işleniyor. Bu yanlış bir politika. Bunu Tarım Bakanımız, parlamenterler ile görüşüyoruz.”
“AKTİF KARBONDAN LİSANLI DEPOYA PEK ÇOK ÇALIŞMAMIZ VAR”
Fındığa alternatif ürünler için ve fındığa yön verecek diğer çalışmaların da üzerinde durduklarını ifade eden Başkan Güler, “Yine fındık ürünlerinin ele alınması son derece
önemli. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Aktif karbonundan çikolata üretimine kadar. Aktif karbon fabrikamızın binası bitti. Yine bahçelerimizde karma yem üretimini başlattık. Bu da bir devrim. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi fındık piyasası düzenleme kurulu olmasının da yararı olabilir. Bunu da yeni bir fındık tasarısı ile bizler hazırlayacağız. Lisanslı depo son derece önemli. Bununla ilgili yerimiz hazır. Şirketi kurduk. 20 bin tonluk lisanslı depoyu Ordu’da kuruyoruz” şeklinde konuştu.
“ALDIĞIMIZ TEDBİRLERLE SELİ YÖNETTİK”
Geçtiğimiz günlerde Ordu’da etkili olan yağış ile birlikte metrekareye 120 kg yağış düştüğünü söyleyen Başkan Güler, selin önlemeyeceğini ama yönetilebileceğini söyledi.
Bu yağışlarda da alınan tedbirlerle seli yönettiklerini ifade eden Başkan Güler, “Şehrimize 120 kg yağmur yağdı. Çok şükür aldığımız tedbirle seli yönetiyoruz. Seli önleyemeyiz ama yönetebiliriz” dedi.
“ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLIYORUZ”
Ulaşım konusuna da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun ulaşım master planının hazırlanarak eski alışkanlıkların geride bırakılacağını söyledi.
Başkan Güler konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Ulaşım konusunda bir sürü minibüs ve taksimiz var. Ünye’de 3 hat var. Fatsa’nın 4 hattı var. Bunları elden geçirmemiz lazım. Bazı yerler hala eski alışkınlıkları ile gidiyor. Ulaşım master planı ile çok iyi bir uzman ile çalışıyoruz. Ordu’da 14 tane kavşak yaptık. Kendi kavşaklarımızı ihalesiz kendimiz yapıyoruz. İlçelerimizin en merkezi yerlerine akıllı kavşaklar yapacağız.”
“ORDU ÇITAYI YÜKSELTİYOR”
Ordu Büyükşehir Belediyesinin başarıları ve diğer gelişmeler hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Güler konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“DAVET Merkezimizde ticaret yapmak isteyen kişiler yeni bir dükkan açmadan buradan yararlanabiliyordu. Burada şu an 16 tane aktif firmamız var. 6 tanesi de orayı kullandı, orada kanatlandı ve kendi şirketlerini kurdular. Yine burada 16 STK orayı kullanılıyor. ORYAZ şirketimiz yaptığı çalışmalarla HAVELSAN’ın çözüm ortağı oldu. HAVELSAN Savunma Sanayi Yatırımlarını ORYAZ’ı da davet etti. Ordu çitayı yükseltiyor. Fatsa’da mozaik heykelenin bulunuşu Ordu için dönüm noktası olacak. Ordu’da tarih fışkırıyor. Karadeniz arkeolojik zenginlikleriyle de atağa kalktı.”