Fındık Tüccarı Bindaş; Fındıkta oynanan oyunu deşifre etti!

TAKİP ET

Ordulu Fındık Tüccarı Yılmaz Bindaş, fındıkta sahneye konulan oyunun şifrelerini paylaştı.

Kendisi de aynı zamanda bir fındık üreticisi olan Yılmaz Bindaş, fiyatların neden düştüğü konusunda açıklamalarda bulundu.


Fiyatların hızla aşağıya çekilmesinden sonra TMO’nun elindeki fındığı satıp satmayacağını soran Bindaş, “TMO fındık satarken hangi fiyatı baz alacaktır” dedi.


Yılmaz Bindaş, fındık piyasasındaki gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı;
Bugün geldiğimiz noktada, elinde fındık bulundurup mevcut fiyat seviyelerini yeterli görmeyen üretici ve sanayiciler arzı azaltınca fiyatlar serbest piyasada %50 randıman fındıkta 125-130 TL seviyelerine kadar yükseldi. Fiyatları daha da ileri gitmesi beklenirken kısa vadeli ihtiyaçlarını tamamlayan piyasayı elinde bulunduran birkaç sanayici ikinci aşama planına geçti. Fiyatları hızla aşağı doğru çekti. Rekabet Kurulu kararları ve don riskinin azalması vb. sebepler düşüşün gerçek sebebini kamufle etmeye yöneliktir.


Toprak Mahsulleri Ofisi 2023 sezonunda fındık alamadı. Ancak elinde 2022 dönemine ait rivayete göre fındık baronlarının iştahını kabartan 120 ila 150 bin ton arası kabuklu fındık bulunmaktadır. Sanayicinin ihracat için aylık yaklaşık 50 bin ton kabuklu fındığa ihtiyacı bulunmakta ve bu fındığı serbest piyasadan kendi belirledikleri fiyatlardan alması zor gözükmektedir. Serbest piyasada oluşan maliyetler enflasyon ve kredi şartlarından dolayı iyice yükseldi. Bu saatten sonra mevcut fiyatlara mal satan üreticide olsa entegre tesisi olan sanayicide olsa zarar etmesi kaçınılmazdır. Haliyle kısa süreli ihtiyacını tamamlamış olan fındık baronlarının gözü TMO’nun piyasaya sürmesini beklediği fındığı nasıl ucuza kapatırım planı devrededir.


Serbest piyasa ekonomisinde güçlüler her zaman zayıfları ezer bunu engelleyebilecek tek güç devlet otoritesidir. Fındık piyasasında da devlet, TMO kanalıyla vardır. Eğer bir piyasada olma sebebiniz denge ise güçlü olan karşısında zayıf tarafa hakkaniyetli davranılmasını gerektirmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi birkaç baronun oyununa gelip deposundaki fındığı geçtiğimiz yıl olduğu ucuz fiyata peşkeş çekerse hem ülkemize hem de üreticilerimize karşı telafi edilemez zararlara yol açacaktır. TMO’nun fındık alım ve satım politikalarında sonradan gelinen seviyeler gösteriyor ki; iyi analiz edilmemiş rekolte ve piyasa gerçekleri hem üreticilerin hem de devletin ciddi oranda gelir kaybına sebep olmaktadır.


Türkiye’nin birçok bölgesinde arayan değerli üreticilerimize tavsiyem piyasanın işleyişine karşı sakin davranmaları. Piyasa baronları TMO’yu ikna edip elindeki ürünü ucuza alsa bile bunun piyasaya etkisinin 2-3 ay ile sınırlı kalacağını değerlendiriyorum. İleriki günlerde enflasyon, dünyada devam eden gıda talebi yüksekliği, kur oynamaları vb. etmenler nedeniyle elinizdeki ürün hep değerli olacaktır.


Vatanımızı tüketim değil üretim kurtaracaktır. Ne demiş atalarımız: Tohum diken meyvesini dişler.