Fındık üreticisi uyarıldı; Toprak analizi yaptırın
Fındık hasat sezonunun sona ermesiyle birlikte FİSKOBİRLİK’ten fındık üreticilerine önemli bir uyarı geldi.
FİSKOBİRLİK tarafından yapılan yazılı açıklamada fındık üreticilerinin ürünlerinin verim, kalite ve karlılığını artırmak için toprak analizi yaptırmaları gerektiği ve önümüzdeki sezon için bahçelerinde gerçekleştirecekleri zirai faaliyetleri analiz sonuçlarına göre gerçekleştirmeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Doğru gübrelemenin önemine değinilen açıklamada, fındıkta yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın ana koşulunun toprak analizi yaptırmak olduğu dile getirildi. Üreticilerin toprak analizi konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve geciktirmeden analizlerini yaptırmaları gerektiğine dikkat çekildi.
Zamanında ve toprağın ihtiyacı kararında gübreleme yapılmasının artan gübre ve zirai ilaç maliyetleri nedeniyle artık daha da önemli olduğunun belirtildiği açıklamada; ‘’Toprak analizinin amacı; Topraklarda oluşum özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesindir. Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeteri kadar gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır. Örneğin; Artan gübre fiyatlarını da göz önünde bulundurduğumuzda, gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden üreticilerimiz zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz. Bunun yanı sıra bilinçsiz şekilde yapılan gübreleme toprağın yapısını bozarak toprak ve çevrenin kirlenmesine de neden olur. Dolayısıyla kalite, verim ve karlılığı artırmak ve bunların yanı sıra israfın ve çevre kirliliğinin önüne geçmek adına tüm üreticilerimiz toprak analizi yaptırmalıdır.’’ Açıklamasında bulunuldu.
Analiz için toprak numunesi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlarında belirtildiği açıklamada ‘’ Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin
genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınmalıdır. Sonrasında alınan bu toprak taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenerek homojen bir şekilde karıştırılmadır. Böylece doğru ve güvenilir bir analiz sonucu elde etmek mümkün olacaktır.’’ Denildi.
Fiskobirlik Toprak Analiz Laboratuvarının üreticilerin hizmetinde olduğunun belirtildiği açıklamada ‘’Kayıtlı ortak üreticilerimiz ile ortak olmayan tüm üreticilerimize Toprak Analiz Laboratuvarımız hizmet vermektedir. Üreticilerimize faydalı olunması amacıyla en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçilmesi, tarım danışmanlarımız ve personellerimiz tarafından yapılacak olan bilgilendirme neticesinde bahçelerinden toprak numunelerinin alınması ve Laboratuvar sonucuna göre gübreleme yapılması üreticilerimizin menfaatine olacaktır. Üreticilerimiz toprak analizi hakkında daha ayrıntılı bilgilere ve fiyatlara www.fiskobirlik.com.tr internet sitemiz üzerinden ulaşabilecektir.’’ Açıklamasında bulunuldu.