Fındık yeşerdi, rekolte için ilk işaret geldi
Fındık dalları yeşerdi, tahmini rekolte çalışmaları başlıyor, bu sezon fındık rekoltesi ne kadar olur?
Fındık ihracatından Türkiye yılda 2 milyar doların üzerinde gelir elde ediyor. 16 il ve 132 ilçede fındık tarımı yapılıyor. Türkiye’de en çok fındık Ordu’da üretiliyor.
Fındık rekoltesi fiyatın belirlenmesinde en önemli etken oluyor karşımıza çıkıyor.
Mart ayı bitiyor, fındık dalları yeşerdi karanfiller oluştu. Mart ayında ağır zirai don yaşanmaması fındık için olumlu olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’de ilk resmi tahmini rekolte çalışması 1991 yılında Fındık Araştırma Enstitüsü tarından yapıldı. Fındık rekolte tahmini için iki yöntem kullanılıyor.
Karanfil sayımı ve çotanak sayımı. Karanfil sayımı ile tahmini rekolte tespit çalışmaları başladı. Mayıs ayı sonuna kadar karanfil sayımı yapılabiliyor. Çotanak sayımı ile rekolte tahmini Temmuz ayı içerisinde yapılmakta.
Fındık bahçelerinde daha önceden tespit edilen bahçelerde işaretlenen dallarda karanfil ve çotanak sayımı yapılarak tahmini rekolte ortaya çıkıyor. Çotanak tahminin gerçek rekolte tahminine en yakını olduğu söyleniyor. Karanfil sayımı ile elde edilen veriler daha sonra değişebiliyor.
Türkiye’de 16 il ve 132 ilçede ruhsatlı fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık tarımı yapılan iller Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Kastamonu, Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kocaeli ve Tokat.
Tarım İl Müdürlükleri ile Ziraat Odaları tarafından 2023 yılında çotanak sayımına göre tahmini rekolte 717 bin 931 ton olarak hesaplanmıştı. En çok fındık üretilen Ordu’da tahmini rekolte 198 bin 838 ton olarak tahmin edilmişti.