Fındıkçılara stok uyarısı

TAKİP ET

TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, Vergi idaresinin 7440 sayılı Kanundan yararlanarak stoklarını düzeltmek amacıyla stok beyanında bulunan mükelleflerin bu beyanlarının doğruluğunu kontrol etmesi ile ilgili çalışma başlattığını söyledi.
Vergi İdaresi’nin mükellefleri 2 liste halinde belirlediğini ifade eden Baş; “ Stok beyanlarının başvuru süresinin bitmesinden sonra, 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılan stok beyanlarını analiz ederek ve belli kriterlere göre değerlendirerek, riskli ve gerçeğe aykırı beyanda bulunabilecek mükellefleri 2 liste halinde belirledi ve bu listeleri ilgili vergi dairelerine gönderdi.

Birinci listede, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme fiili nedeniyle özel esaslarda bulunan mükellefler yer alıyor.


İkinci listede ise, gıda teslimi dışında faaliyet gösteren ve emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını yüzde 1 KDV oranıyla beyan edip yüzde yarım KDV hesaplayanlar ile işletmenin esas faaliyet konusu dışında stok beyanında bulunanlar ve istisna kapsamında olan teslimlere ilişkin stok beyanı yapanlar yer alıyor” dedi.

Fındık teslimleri stok düzeltmeleri beyanı da bu kapsamda
İlimiz açısından ise fındık teslimlerine ilişkin yapılan stok düzeltmelerinin beyanının da aynı kapsamda değerlendirilebileceğini söyleyen Baş; “ Bu konuda maliye Bakanlığı, vergi dairelerinden, yaptığı analiz ve kriterler çerçevesinde oluşturduğu ve gönderdiği 2 listede yer alan “riskli ve gerçeğe aykırı beyanda bulunabilecek mükellefler”in stok beyanlarının doğruluğu ve gerçeğe uygunluğunun araştırılmasını ve kontrol edilmesini, fiili duruma uygun olup olmadığının kontrol edilmesini, bu beyanların doğru olmadığının anlaşılması halinde ise düzelttirilmesini istedi.” şeklinde konuştu.

“Mükellefler için sıkıntılı bir süreç oluşabilir”
Baş, şöyle devam etti: “7440 sayılı yasa kapsamında stok beyanında bulunan mükellefleri başlangıçta bu şekilde değerlendirmeye tabi tutup bu mükelleflerin işyerlerinde yapılacak basit bir yoklama ile stok artırım beyanları kabul edilmeyebilirdi. Şimdi bu mükellefler ile idare arasında yeni ihtilaflar ortaya çıkacak. Bu mükellefler için sıkıntılı bir süreç oluşabilir.