Fındıkta belirsizlik! Fiyat, rekolte, yevmiye ne kadar olacak?

TAKİP ET

Fındıkta belirsizlik. Fiyatı, rekoltesi, işçi yevmiyesi hiçbir şey belli değil.

Fındık hasadına sayılı günler kaldı. Ağustos ayı gelmeden fındık bahçesine girilmesi bekleniliyor. Fındık piyasasına ise belirsizlik hakim.


Fındık fiyatı ne olacak?
Fındık alım fiyatı geçen sezon 50 randıman levant kalite için 82.5 TL, Giresun Kalite Fındık için 84 TL olarak belirlenmişti. Serbest piyasada fiyatlar TMO'nun üzerine çıkmıştı. Bir dönem 125 TL'ye kadar çıkan fındık fiyatları bugünlerde 108 TL'ye kadar düştü.
Yeni sezonda fındık fiyatı ne olacak tartışması büyüyor. Kırmızı çizgi olarak 150 TL gösteriliyor. 180-200 TL'de dillendiriliyor. Fındık alım fiyatının ne zaman açıklanacağı henüz netleşmedi.
Geçen yıl fındık fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Ağustos tarihinde açıklanmıştı.


Rekolte ne kadar?
2024 yılı fındık rekoltesi henüz belli olmadı. Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi (INC),Türkiye'nin 2024 ürünü fındık üretim tahminini 785 bin ton olarak açıklamıştı. Bu tahmini rekolteye Ziraat Odaları tepki göstermişti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fındıkta tahmini rekolte çalışmaları devam ediyor.


Yevmiye ne kadar olacak?
Fındıkta tartışılan fındık yevmiye ücretleri. Piyasada yüksek rakamlar konuşuluyor. Henüz açıklanan bir fiyat yok. Fındık toplama ve patoz ücretlerinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniliyor.
Geçen yıl fındık toplama yevmiyesi, yemek kendisine ait olmak üzere 448 TL olarak belirlenmişti.