Fındıkta tehlike geçmedi; Nisan sonuna kadar risk var!

TAKİP ET

Fındık için Mart ve Nisan aylarının kabus olabileceği belirtiliyor. Don riskinin Nisan ayı sonuna kadar süreceği hatırlatılıyor.

Fındık için en büyük tehlikelerin başında zirai don geliyor. Mart ve Nisan ayında yaşanabilecek ani don olayının fındığı yakabileceği kaydediliyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dün gece için Odu'ya don uyarısı vermişti. Özellikle orta ve yüksek kesimde hava sıcaklığı sıfırın altına kadar düştü. 

Ordu'da şuana kadar don nedeniyle fındık bahçelerinde hasar tespiti yapılmadığı öğrenildi. Dün gece yaşanan soğuk havadan sonra gelecek sıcak hava ile fındığın gelişmeye başlayacağı hatırlatıldı.


Fındıkta tehlikenin geçmediği ifade edilirken, Mart ve Nisan ayında yaşanabilecek ağır bir don olayının rekolteyi etkileyebileceği söyleniyor. Bölgede Nisan ayı sonuna kadar don riski devam ediyor.


10 YILDA BİR DON FELAKETİ
Geçmiş yıllarda yaşanan don felaketine dikkat çeken uzmanlar " 2004 ve 2014 yıllarında yaşanan don olayı fındığa ciddi zarra verdi. 10 yılda bir don yaşanıyor.2014 yılında da don olabilir. Fındık Mart ve Nisan ayında dondan etkilenmektedir "dediler.
Bahçesini sigorta yaptıranlar don yaşanması halinde zararını sigorta şirketinden alabiliyorlar.