Giresun Tombul Fındığı Avrupa Birliği Tescilli

TAKİP ET

Avrupa Birliği tarafından Türk Fındık çeşitleri içerisinde Giresun Tombul Fındığının tescil edildiği belirtildi.

Birden çok fındık çeşidi var. Birçok fındık çeşidi tescilli. Ordu'da Gürgentepe Çakıldak fındığı yerel coğrafi işareti aldı. Giresun Tombul Fındığı da coğrafi işaret alan fındık çeşitlerinden. Giresun Tombul Fındık çeşidi Avrupa Birliğinden tescil alan ilk fındık çeşidi olma özelliğini taşıyor.
2022 yılında yapılan Tescil işlemi süreci Fiskobirlik tarafından yürütüldü.
Fiskobirlik bu konuda şu bilgilendirmeyi yapıyor.

FİSKOBİRLİK tarafından T.C. Türk Marka ve Patent Kurumu 10.10.2001 tarih 31 numarayla “Giresun Tombul Fındığı” menşe adı koruması ile ülkemizde tescillenmiştir.
Yine Fiskobirlik tarafından “Giresun Tombul fındığı” nın 26.04.2018 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla tescili için başvurusu yapılmıştır.

FİSKOBİRLİK tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve 20 Haziran 2022 tarihli ve L164/1 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak Giresun kalite olarak bilinen Giresun Tombul Fındığının coğrafi işaretli ürün olarak tescili kesinleşmiştir.

Dünyanın en kaliteli fındığı olarak bilinen ve Giresun Kalite olarak adlandırılan Giresun Tombul Fındığı’, Avrupa Birliği (AB) nezdindeki tescili ile her türlü kötüye kullanıma ve taklide karşı Avrupa Birliği üye devletlerinin tamamında koruma altına alınmıştır.