Hamsinin ızgarasını mı yoksa içli tavasını mı ?

TAKİP ET

Hamsinin içli tavası mı yoksa ızgarası mı daha lezzetli olur? Hamsi yapacaklar bazen karar veremiyor. Ancak hamsi ızgarayı evde yapmak mümkün değil. Kokusu ve dumanı nedeniyle hamsi ızgara açık alanda yapılmalı.

Kış mevsimi geldi, hamsi tezgahlarda yerini aldı. Ordu'da hamsinin kilosu 50 TL. hamsi lezzeti kadar fiyatı ile de tercih edilen bir balık oluyor. Piyasada fiyatıyla en ucuz balık hamsi.

Hamsi birçok şekilde pişiriliyor. En lezzetli şekli ise içli tava veya ızgara yapılması. Uzmanlar daha sağlıklı olduğu için hamsiyi ızgara pişirilerek tüketilmesini öneriyor. Izgarada hamsi yapmak ise pek kolay değil. Hamsinin kokusu ve dumanı nedeniyle ızgarayı ancak açık alanda, bahçede yapmak mümkün oluyor.

Hamsinin ızgarası da içli tavası da ayrı bir lezzete sahip.

Hamsi içli tava veya hamsi ızgara nasıl yapılır?

 

 İçli Tava İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 kg hamsi,1/2 kg pirinç,100gr kuru üzüm,5 baş orta büyüklükte soğan, İç fıstığı, maydanoz, tuz, karabiber, nane, zeytinyağı

İçli Tava Nasıl Hazırlanır?

Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanır ve tuzlanır. Bir tencereye yağ konur. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. Karabiber. Nane ve maydanoz ilave edilir. İç pilav dinlendirmeye bırakılır. Yağlanmış tepsiye hamsiler açılarak sırt kısmı yere gelecek şekilde dizilir. Tepsinin kenarına da hamsiler düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hazırlanan iç pilavı tepsiye dökülür. Kaşıkla düzeltilir. Kenarındaki hamsiler pilavın üzerine kapatılır. Ayrıca pilavın üst kısmı tamamen kapanacak şekilde hamsiler dizilir. Üzerine yağ gezdirilir. Kızgın fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.

Hamsi Izgara Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeleri

1 kilogram ayıklanmış hamsi

Tuz-limon

 

Izgara hamsinin odun veya fındık kabuğu ateşinde pişirilmesi öneriliyor. İyice köz haline gelmiş ateşin üzerine tel ızgaraya dizilmiş hamsiler iki taraflı olarak kızarana kadar pişirilmeli.

Yerken hamsiye limon sıkmak ise damak tadına kalmıştır.