Kokarcayı bahane edip fındığın kilosunu 60 TL'den aldılar

TAKİP ET

Ordu'da fındık üreticisi Necdet Anşin, tüccarın kahverengi kokarcayı gerekçe göstererek fındığına 35 randıman verdiğini, 60 TL ödeme yaparak kendisini gönderdiğini söyledi.

Ordu’da fındığını tüccara götüren üretici Necdet Anşin, kahverengi kokarca böceği nedeniyle topladığı fındığa 35 randıman ve 60 TL fiyat verildiğini söyleyerek, şu paylaşımı yaptı:

“Fındık mevsimi geldi.1 Ağustos ta toplanmaya başladı sahil kesimlerde. Yeni icat laboratuvar böceği kahverengi kokarca böcekleri fındık bahçelerini istila etmiş, fındığın daha yeni oluşumunda kimyasalını meyve ve sebzelere bulaştırmış (bütün sebze ve meyveler içinde tehlike geçerli) tabii ki fındık büyüdükçe yaralı acı olmaya çürümeye başlamış.

Biz böyle olduğunu fındık patoza verdikten sonra anladık, tabii ki bu arada belediye ve yetkililerden en ufak bir böcekle mücadele yok. Her üretici tavsiye üzerine ilaç firmalarından kafasına göre ucuzundan ilaç almış, fındığa atmış. Ama nafile, yan bahçeler atmadıkça sen atsan ne fayda…

Harmanda çatlak fındıkları iki gün seç at, geri kalanı götür Tüccar beyefendiye. Peşin para o veriyor, işçi parası verilecek. İşçi yevmiyeleri 1,500 TL. Fındık taban fiyatı bu yıl 130 TL açıklandı güya, çünkü tüccarların o fiyattan almayacakları gün gibi aşikardı. Zaten halk arasında bir dedikodu tüccar 115’ten alır, bu fiyattan almaz gibi sözler.

Bu arada tüccarlar kendi aralarında toplanıp nasıl hareket edecekleri konuşulmuş, çoktan. Neyse gelelim pazara fındığı tüccar kırıp randımana göre alıyor dediler, her yıl 500 kilo olan yerden 120-130 kilo fındık çıktı. Kırdılar baktılar en yüksek randıman 115 TL diyor hani 130 TL idi? Sözde bizim fındık 35 randıman gelmiş. Öyle diyorlar. İnanın sağlam fındığı bıçakla dilim dilim doğruyorlar öyle bakıyorlar.

Eskiden randımana böyle bakılmazdı. Kaç randıman geldi? O kadar seçilmesine ve kahve gibi kurutulmasına rağmen 35 randıman, 60 TL fiyat dedi. Mecburen verdik,130 TL fındık açıklanıyor 60 TL’den fındık alıyorlar. Bir hafta geçmeden TMO’ya ya da yurt dışına 130 TL’den okuturlar. Tüccar da zahmetsiz bir güzel köşeyi döner.

Bütün bunlar olurken hiç bir yetkili, görevli ne denetleme. ne ilgi alaka hiç kimsenin umurunda değil. Böylelikle Karadeniz sahilde fındık olayı bitmiştir. Bunu gören çoğu üretici inanın bahçeleri toplamaktan vazgeçti. Daha bunun bakımı temizliği, gübresi, ilacı fındık üreticisi zararına bahçede yoruluyor. Bundan sonra her üründe olduğu gibi fındığı da ithal yeriz, herkese iyi günler dilerim.”