Mesudiye'de Kalaycı Tuncer Usta mesleğinin son temsilcisi

TAKİP ET

Mesudiye'nin son kalaycısı Tuncer Yaşar, çırak bulamıyor. İlçede 50 yıldır kalaycılık yapan Tuncer Usta, birkaç yıl sonra mesleği bırakacağını söylüyor.

Haber/ Ufuk Yılmaz

Bir dönemin en gözde mesleklerinden birisiydi kalaycılık. Şimdilerde çalışacak çırak bile bulunamıyor. Bakıra olan ilgi azalınca kalaycılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ordu’nun Mesudiye İlçesinin son kalaycısı Tuncer Yaşar, 50 yıldır kalaycılık yapıyor. Mesleği babasından öğrenen Tuncer Usta, mesleği öğretecek çırak bulamamaktan şikâyetçi.

Kalaycılık mesleğinin bir dönem aranan mesleklerden olduğunu söyleyen Tuncer Yaşar,” Ben babamın yanında çırak olarak başladım. Eskiden işler çok yoğundu. Köy köy dolaşır kalay yapardık. Bazen sıra olur bir ay sonraya gün verirdik.

Teknoloji gelişti bizim işler düştü. Bugün yine ekmek paramızı kazanıyorum. Benden sonra bu mesleği sürdürecek kişi yok. Çırak gelmiyor. Bu mesleğin yok olacak olmasına üzülüyorum” dedi.

Mesudiye’nin çevre ilçelerinde kalaycı kalmadığını belirten Tuncer Yaşar,” Diğer ilçelerden ve köylerden gelenler var. Bakır kalay yapıyorum. Küçük tamiratlar oluyor.İnsanlar bakırdan vaz geçiyor. Alüminyum, emaya ve cam kaplara yöneldiler. Bakır kapta pişen yemeğin tadı başka kapta olmuyor” şeklinde konuştu.