Ordu'da 87 yıllık Cumhuriyet Anıtı koruma altına alınacak

TAKİP ET

Ordu'da 23 Nisan 1936 yılında Kökenli Köyü'nde açılan Cumhuriyet Anıtı koruma altına alınacak. Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Cumhuriyet Anıtı için koruma ve tescil işlemi başlattı.

Ordu’da 87 yıl önce köyde kurulan Cumhuriyet Anıtı’nın koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.
Eğitimci Yazar Hikmet Pala, Kökenli Köyü’nde bulunan Kökenli(Menşa) Cumhuriyet Anıtı’nın sahipsizliğini gündeme getirdi. Pala’nın paylaşımı sonrası Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, teknik ekibi Kökenli’ye gönderdi.
İlk inceme yapılmasından sonra Cumhuriyet Anıtı’nın tescillenip koruma altına alınması için Samsun Kültür Varlıkları Kuruluna başvurulacak.
Eğitimci Yazar Hikmet Pala,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak’a teşekkür ederek, “Dünkü paylaşımdan sonra bu sabah İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Uğur Toparlak aradılar. Uzman personeli Kökenli (Menşa) Cumhuriyet Anıtı'nı incelemek, tescil işlemlerini başlatmak ve gereken restorasyonu yapmak üzere yönlendirildiğini ifade ettiler. Türkiye'de örneğini duymadığım, Ordu'da da son kalan Cumhuriyet Anıtı olan Menşa Cumhuriyet Anıtı'na sahip çıkılmasından dolayı Uğur Toparlak müdürümüze çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
23 Nisan 1936 yılında açılan Cumhuriyet Anıtı’nda şunlar yazıyor

"Ey Türk 
Ulusuna hizmet için elinden ne gelirse yap!
Hep şen olsun büyük yurt!"
Anıtın altına da bir not düşülmüş:
"Genç,
Gazi Cumhuriyeti sana emanet etti."