Ordu'da 87 yıllık Menşa Cumhuriyet Anıtı koruma altına alınacak mı?

TAKİP ET

Ordu Altınordu Kökenli Köyü'nde 23 Nisan 1936 yılında açılan Cumhuriyet Anıtı'nın koruma altına alınması isteniliyor.Anıt bugün hala sağlam bir şekilde duruyor.

Kökenli Köyü’ndeki Cumhuriyet Anıtı Menşa Cumhuriyet Anıtı olarak da biliniyor.

Eğitimci Yazar Hikmet Pala, Kökenli Cumhuriyet Anıtı’nın koruma altına alınması konusunda konuyu birçok kez gündeme getirdi.

Pala’nın son paylaşımı şöyle;

1923'te Cumhuriyeti kuran idealist kadro ülkede topyekün bir kalkınma ve modernleşme hamlesi içine girmişti.

Köylerde yol, köprü, okul projelerinin yanında cumhuriyet düşüncesinin sembolik unsurları olan Cumhuriyet Anıtları da yapılmaya başlanmıştı.

Köyün ortasında, ulusal günlerde, seçimlerde, düğünlerde kullanılacak bir köy meydanı yapılması gerekli görülüyordu. Bu meydanlara da Cumhuriyetin köylerdeki varlığını sembolize eden Cumhuriyet Anıtlarının dikilmesi de önemsenen bir konu olmuştu.

Ordu'da ilk Cumhuriyet anıtının açılışı 19 Nisan 1936 tarihinde Kayadibi köyünde, Vali Hayri Sırtıkızıl'ın katıldığı bir törenle gerçekleştirilmiştir.

Bir hafta sonra, Ordu Valisi Hayri Sırtıkızıl başkanlığında kalabalık bir heyetle 23 Nisan 1936 bayram kutlamaları için Menşa köyüne gidilmiş ve Halkevi bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Menşa köyündeki cumhuriyet anıtının açılışı gerçekleştirilmiştir.

1936'da törenle açılan Cumhuriyet Anıtı Kökenli köyü Orta okulunun bahçesinde sağlam bir şekilde duruyor. Aradan geçen 80 yıla rağmen üzerindeki Mustafa Kemal Atatürk'e ait söz okunabiliyor:

"Ey Türk

Ulusuna hizmet için elinden ne gelirse yap!

Hep şen olsun büyük yurt!"

Anıtın altına da bir not düşülmüş:

"Genç,

Gazi Cumhuriyeti sana emanet etti."