Ordu'da Kahverengi Zararlısına Karşı Mücadele Sürüyor
Ordu'da istilacı zararlı Kahverengi Kokarca ile mücadele için değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Vali Muammer Erol başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, tarım sektörünün önde gelen temsilcileri bir araya gelerek, fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren bu zararlının etkilerini azaltmak için yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman katıldı.
Vali Erol: "Kahverengi Kokarca, fındık üretimi için ciddi bir tehdit"
Toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, son dönemde hızla yayılan Kahverengi Kokarca zararlısının başta fındık olmak üzere birçok meyve ve sebze türüne zarar verdiğini vurgulayarak, “Fındığımızın anavatanı olan şehrimizde bu zararlı tür ortaya çıktı. Üreticilerimizi zor duruma sokan bu tehdidi ortadan kaldırmak için hep birlikte ve koordineli bir şekilde hareket etmek zorundayız” dedi. Vali Erol, doğru zamanda ve doğru yöntemlerle yapılacak müdahalelerin bu zararlıyı kontrol altına almada etkili olacağını belirtti.
Yoğun mücadele dönemi
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, geçtiğimiz yıldan bu yana Kahverengi Kokarca ile yoğun bir mücadele yürütüldüğünü ifade ederek, "2023 yılı başlarında ilgili paydaşlarla bir araya gelerek entegre mücadele stratejileri belirledik. Mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik yöntemlerin tümü kullanılarak mücadeleye devam ediliyor. Özellikle kışlak mücadelesi büyük önem taşıyor ve bu kapsamda çok sayıda kokarca imha edildi” dedi.
Yılmaz, ayrıca feromon tuzakları ve ruhsatlı ilaçların artık kullanımda olduğunu belirterek, biyolojik mücadele için doğaya 28 bin samuray arısı bırakıldığını kaydetti. İlaçlama çalışmalarının yoğun olarak Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başında yapılacağını ifade eden Yılmaz, bu kapsamda 1400 feromon ve 600 feromon tuzağının bölgeye dağıtıldığını söyledi.
Üreticilere çağrı: “Mücadelede birlikte hareket edilmeli”
Toplantıda söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, istilacı Kahverengi Kokarca ile mücadelede tüm üreticilerin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle şehir dışında yaşayan üreticilerin yakınları ile koordineli bir şekilde ilaçlama çalışmalarına destek vermeleri gerektiği belirtildi.
Toplantı sonucunda, Kahverengi Kokarca zararlısının yayılımını en aza indirmek için topyekün bir mücadelenin sürdürülmesi gerektiği kararlaştırıldı.