Ordu Dayısı Fahri Çelebi'yi anacak

TAKİP ET

Ordu'nun Dayısı olarak bilinen Fahri Çelebi ölümün 11. yıldönümünde anılacak.

 

Ordu kültür ve sanat hayatının umutulmaz ismi Fahri Çelebi'yi dostları unutmadı. 19 Ekim 2012 tarihinde yaşamını kaybeden Fahri Çelebi içi dostları anma gecesi düzenledi.
Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Salonunda 18 Ekim Cumartesi günü akşamı saat 18.30'da başlayacak anma etkinliğinde Fahri Çelebi'yi anlatan belgesel yayınlanacak. Dostları Fahri Çelebi'yi anlatacak.

 Fahri Çelebi kimdir?

 Mütevazı ve kibar kişiliği ile toplumun her kesimiyle kurduğu güzel ilişkiler herkesin hatırlaması gereken önemli özelliklerden biri olan Fahri Çelebi 1933 yılında Ordu’da doğdu.  

Annesi, Bayramlı ailesinin tanınmış kişilerinden Molla Sait’in kızı Gülsüm, babası ise Çelebioğlu Ailesinden Muharrem Çelebi’dir. ilk mektep olarak Gazi İlkokulu’nu bitirdi, ardından ise Ordu Merkez Ortaokulu’nda okudu.1954 yılında Ağrı Eleşkirt’te yaptığı askerliğin ardından Ordu’ya döndü ve yaşamını Ordu’da sürdürdü. 
1950’li yılların başında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olarak siyasal yaşama adım atan merhum Fahri Çelebi, Cumhuriyet Halk Partisi’nde  il çapında birçok görevi üstlendi. Fahri Çelebi, 12 Eylül’den sonra Halkçı Parti ile SODEP’in birleşmesinden bir süre sonra il başkanlığını üstlendi. Çelebi, sonraki yıllarında CHP’de de il başkanlıkları görevinde bulundu.

Milletvekili adaylığı da bulunan Çelebi’nin, kente hizmeti uzunca bir süre Ordu Belediyesi Başkan Yardımcılığı göreviyle oldu. 26 Mart 1989 tarihinde mahalli seçimler sonrasında Ordu Belediyesi Meclis Üyesi olarak seçildi.
15 Nisan 1992 tarihinde Meclis üyesi sıfatıyla Ordu Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevine atanan Fahri Çelebi, 1 Aralık 1993 tarihinde Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden ayrıldı. Ordu’da büyük küçük herkesin “Fahri Dayısı” olmak gibi anlamlı bir ismi omuzlarında taşıyan Fahri Çelebi, Belediyemizin kültür ve sosyal çalışmalarına belediye başkan yardımcılığı sıfatıyla yön verdi. Kentimizin sosyal yaşamında bir gökkuşağı gibi parlayan Fahri Çelebi’nin ilimiz gençliğine en büyük hizmetlerinden biri de  Ordu Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanlığıdır. Ordulu gençlerin üniversite öğrenimi görmesi için olanaklar yaratılması yolunda büyük çaba gösteren Sevgili Fahri Çelebi, yoksul gençlere burslar sağladı. 

 Hayırsever yönünü hep gizli tutan değerli büyüğümüz Fahri Çelebi, Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin Ordu Şubesinin kuruluşunda da etkin görev üstlendi, yöneticilik görevinin ardından şube başkanlığını yürüttü ve bu görevini uzun yıllar devam ettirdi. 

 Orduspor’un kuruluşunda da emeği bulunan, birçok deplasmana yönetici olarak takımın başında giden Fahri Çelebi, 1960’lı yıllarda Ordu’da kültür festivallerinin öncülerinden oldu. Tiyatro çalışmaları içinde yer aldı; kültür ve sanat derneklerinde aktif olarak çalıştı. Fahri Çelebi geçirdiği rahatsızlık sonrasında tedavi gördüğü hastanede 19 Ekim 2012 Cuma günü yaşamını yitirdi.

OSMAN PAŞA ŞADIRVANI  

 Aslen Ordulu olan Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından 1842 yılında yaptırılmıştır. 1937 yılında yıktırılmış, 1997 yılında Ordulu işadamı Fahri Çelebi tarafından Ordu Belediyesi öncülüğünde aslına uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Ülkemizde sütunları en yüksek şadırvanıdır.