Ordu ile Giresun arasına karalahana girdi!

TAKİP ET

Ordu ile Giresun'un arasına karalahana girdi. Ordu, Karalahana Sarmasına ve Karalahana Pancar Çorbasına coğrafi işaret aldı. Giresunlular sosyal medyada ayaklandı!

Ordu ile Giresun iki komşu il. Ürettikleri de tükettikleri de ortak. İki ilin arasına karalahana girdi. Ordu’da ve Giresun’da karalahana oldukça bol yetişiyor. İki ilin mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında karalahana ilk sıraya çıkıyor. 
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karalahana Pancar Çorbası ile Karalahana Pancar Sarmasına coğrafi işaret aldı.
Türk Patent Enstitüsü , Karalahana Pancar Çorbasını ve Karalahana Sarmasını Ordu adına tescil etti.
Ordu’nun bu iki yemeğe patent alması üzerine Giresunlular ilin yöneticilerini eleştiri yağmuruna tuttu.
Giresunlular,  sosyal medyada yaptıkları yorumlarda, “Yöremize ait Karalahanayı Ordu’ya kaptırdık” şeklinde yorum yaparken, sorumluları göreve davet ettiler.
ORDU 19 GİRESUN 13
Ordu’nun 19 ürünü tescilli iken Giresun’un 13 ürünü tescil almış durumda.
Ordu’nun tescilli ürünleri;
Akkuş Şeker Fasulyesi
Ordu Kivisi
 Ordu Pancar Çorbası/Ordu Karalahana Çorbası Kabataş Helvası,
Ordu Perşembe Ceviz Helvası,
 Ordu Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu,
Gürgentepe Çoban Fasulyesi,
Ordu Tostu,
 Yalıköy Köftesi,
Ordu Taflan Turşusu,
Ordu Sakarca Mıhlaması,
 Ordu Melocan Kavurması,
Ordu Galdirik Kavurması
Mesudiye Kuru Ekmeği/Mesudiye Goliti,
Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı,
Ordu Fındıklı Burma Tatlısı,
Ordu İçli Tava
 Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması/Ordu Pancar Sarması
Gürgentepe Çakıldak Fındığı
Giresun’un Tescilli ürünleri;
Alucra Oğlak Kebabı
Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı
Giresun Fındık Ezmesi
Giresun Isırganı
Giresun Kalınkara Fındığı
Giresun Sivri Fındığı
Giresun Tombul Fındığı
Görele Dondurması
Piraziz Elması
Tamzara Dokuması
Çamoluk Şeker Fasulyesi
Çavuşlu Ekmeği
Şebinkarahisar Karadutu


KARALAHANA ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR?
Ordu Karalahana Çorbası; Latince adı Brassica oleracea var. Acephala karalahana, kuru soğan, su, mısır unu, barbunya, haşlanmış tane mısır kullanılarak Ordu ilinde üretilen çorbadır. Ordu Pancar Çorbasının / Ordu Karalahana Çorbasının üretiminde isteğe bağlı olarak; havuç, patates, 2 sarımsak, bulgur, mısır yarması ve pirinç bileşenlerinden 1 veya 2 tanesi ile baharatlardan toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve acı biber kullanılabilir.
 
Ordu Pancar Çorbasının / Ordu Karalahana Çorbasının servisi, sıcak olarak ve yanında, isteğe bağlı olarak mısır ekmeği ile birlikte yapılır.
Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması; pirinç ya da bulgur (tercihe göre istenilen ölçülerde ikisinin karışımı da kullanılabilir), kuru soğan, maydanoz, sarımsak, salça, pul biber, karabiber, sıvıyağ, tuz kullanılarak hazırlanan harcın, karalahana bitkisi yaprağına sarılıp pişirilmesi ile üretilen Ordu iline özgü yöresel bir yemektir.
KARALAHANA SARMASI NASIL HAZIRLANIR?
 
Karalahanalar temizlenir, ayıklanır ve sap kısmı yaprak kısmından ayrılır. Yaprakları derin bir tencerede kaynayan suyun içine atılıp 5-10 dk. damar kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya alınarak bekletilir. İç harcının hazırlanması için soğanlar küp küp doğranır. Pirinç veya bulgur yıkanır. Tavaya sıvıyağ, soğan, sarımsak ve salça koyulur ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç veya bulgur ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra içerisine ince kıyılan maydanoz, pul biber, karabiber ve tuz ilave edilip tekrar karıştırılır. Sonrasında 200 ml su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir, pilav gibi dinlendirilir. Haşlanıp soğuk suda bekletilen karalahanaların suları süzülür ve damar kısımları alınır. Damarları alınan karalahananın içine hazırlanan iç koyularak serçe parmak kalınlığında sıkı bir şekilde sarılır. Sarılan dolmalar bir tencereye alınarak sarmaların üzeri kapanıncaya kadar sıcak su ilave edilir. Üzerine 10-15 ml sıvıyağ ve 5-10 g tuz eklenir. Sarmaların dağılmadan pişmesi için üzerine düz bir tabak kapatılarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Pişirilen Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması tercihe göre limon dilimleriyle sıcak ya da soğuk servis edilir.