Ordu ile Sinop hamsi içli tava için yarışıyor

TAKİP ET

Ordu hamsi içli tavası mı yoksa Sinop hamsi içli tavası mı? Ordu ile Sinop içli tava için yarışıyor. İki ilin hamsi içli tavasında farklılıklar yer alıyor.

Ordu, Sinop’a göre hamsili içli tavada bir adım önde. Ordu hamsi içli tavası tescil edilmiş durumda. Sinop’un hamsi içli tavasının tescili bulunuyor.
Aslında adı benzer olsa da iki hamsi içli tavasının farkı bulunuyor. Malzemeler aynı. Ancak pişerken küçük püf noktası bulunuyor. Sinop hamsi içli tavasına hamsilerin daha iyi kızarması için üzerine yumurta akı sürülüyor. Ordu hamsi içli tavasında yumurta kullanılmıyor.
Ordu hamsi içli tavanın içerisinde kuru üzüm koyuluyor. Sinop hamsi içli tavasında kuru üzüm kullanılmıyor.
Ordu hamsi içli tava nasıl yapılır?
Ordu İçli Tava, temizlenip kılçıklarından ayrılmış hamsilerin tavanın yüzeyini kapatacak şekilde dizilip üzerine hazırlanan iç pilavın koyulup tekrar hamsiyle kapatılıp pişirilmesiyle elde edilen Ordu iline özgü yöresel bir yemektir. İç pilav yapımında pirinç, kuru soğan, kuru üzüm ya da kuş üzümü, dolmalık fıstık, maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz kullanılır. İçli tava yapımında Ordu ili kıyılarında avlanan büyük boyutlardaki (en az 9 cm) hamsiler kullanılır.(Ordu Büyükşehir Belediyesi)
Sinop hamsi içli tava nasıl yapılır?
Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır. (Eğer kılçıkları kolay çıksın isteniyorsa hamsi bir gün dinlendirilmelidir). Diğer tarafta soğanlar yağda sarartılıp içine pirinç eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Tuz eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir. Pirinçler diri diri olmalıdır. Pilav suyunu çekince karabiber, bol maydanoz, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tepsiye sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir. Burada dikkat edilecek husus hamsilerin hep aynı şekilde ve yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilmesidir. Bu şekilde dizilmezse pişirme esnasında araları açılır. Tepsinin kenarlarına da bir kısmı tepsiden sarkacak şekilde dizilmelidir ki sonradan üzeri kapatılabilsin. Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir. Kalan hamsiler ve tepsinin kenarından sarkanlar ile pilavın üzeri tamamen kapatılır. (Görünüm olarak pasta şeklini almalıdır) Hamsilerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve fırına verilir. Fırında çevire çevire pişirilir.(Sinop Kültür ve Turizm Müdürlüğü)