Ordu'nun tescilli lezzetleri; Ordu Fındıklı Burma Tatlısı

TAKİP ET

Ordu'nun Tescilli Ürünleri. Ordu'nun 19 ürünü tescilli. bunlardan bir tanesi de Ordu mutfağının vazgeçilmezi Ordu Fındıklı Burma Tatlısı.

 

Ordu Fındıklı Burma Tatlısı nasıl yapılır. Malzemeler nelerdir? Ordu Fındıklı Burma Tatlısı Ordu Büyükşehir Belediyesi ‘nin girişimleriyle tescillendi.

Ordu Fındıklı Burma Tatlısı; özel amaçlı buğday unu, yoğurt, yumurta, Ayçiçek yağı, tereyağı, karbonat, sirke, tuz ve su ile hazırlanan hamurun, buğday nişastası kullanılarak yufka halinde açılması, kıyılmış fındık içi konulduktan sonra oklavaya sarılarak şekil verilmesi, üzerine erimiş tereyağı dökülüp fırında pişirilmesi ve şerbetlenmesi suretiyle Ordu ilinde üretilen tatlıdır. Tatlı soğuduktan sonra ılık şerbet dökülür. Üretiminde, 2-3 mm kalınlığında kıyılmış fındık içi kullanılır. 1 porsiyonunda 4 adet tatlı bulunur.

Ordu Fındıklı Burma Tatlısının geçmişi eskiye dayanır. Ordu ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle ramazan aylarında iftar sofralarında, bayramlarda, düğünlerde, davetlerde vb. özel günlerde yer alır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Ordu Fındıklı Burma Tatlısı Malzemeler;

Ordu Fındıklı Burma Tatlısının üretiminde, tercihen coğrafi sınırda yetişen fındıklar kullanılır. Ordu Fındıklı Burma Tatlısının bileşenlerine ve üretim metoduna aşağıda yer verilmektedir. (Yaklaşık 80- 90 adet tatlı için)

Hamur bileşenleri:

· 1 yumurta

· 65 ml su

· 75 g yoğurt

· 85 ml Ayçiçek yağı

· 50 ml sirke

 8-10 g tuz

· 10-15 g tereyağı

· 3-5 g karbonat

 500-600 g özel amaçlı buğday unu

İç harç bileşenleri:

· 500 g 2-3 mm kalınlığında kıyılmış fındık içi

Hamurun açılması için gerekli bileşenler:

· 1 kg buğday nişastası

Üzeri için gerekli bileşenler:

· 250 g tereyağı veya margarin

Şerbet bileşenleri:

· 850 g toz beyaz şeker

· 800 ml su

· ½ limonun suyu

Hamurun hazırlanması ve pişirilmesi:

Un haricindeki tüm bileşenler, bir kapta homojen hale gelinceye kadar karıştırılıp üzerine azar azar un ilave edilip yumuşak kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur. 30 dakika kadar dinlendirilen hamurdan, 65-70 g ağırlığında bezeler kesilir. Bezeler, nişasta ile 80-85 cm çapında daire şeklinde açılır. Açılan her bir yufka; bir ucundan yaklaşık 5-10 cm katlanıp katlanan kısmın üzerine, yaklaşık 35 g kıyılmış fındık içi konur, oklavaya sıkıca sarılır ve oklavanın iki ucundan ortaya doğru sıkıştırılarak fırın tepsisinin içinde oklavadan çıkarılır. Tepsiye yerleştirilen hamurların uzunluğu 5-8 cm ve eni 3-5 cm olacak şekilde kesilir. Üzerine, eritilip süzülmüş tereyağı gezdirilerek döküldükten sonra 180oC sıcaklıktaki fırında, üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Şerbetlenmesi:

Toz beyaz şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Kaynama başlayınca limon suyu sıkılarak 10 dakika kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Ordu Fındıklı Burma Tatlısının şerbeti ılık olarak, soğumuş tatlıların üzerine dökülür. Şerbetini tamamen çeken tatlıların servisi, 1 porsiyonda 4 adet olacak şekilde yapılır.