Selde ıslanan fındıklar piyasaya sürülmüş

TAKİP ET

Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, son günlerde fındık piyasasının gündeme gelmesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık satışıyla ilgili spekülasyonlara değindi.
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alımına her yıl cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevlendirilen bir kurum olduğunu ve fındıkta regülasyon görevi yaptığını belirtti.
“TMO Kesinlikle Kabuklu Fındık Satmadığı Beyan Edilmiştir”
Ayrıca, bu yıl rekoltenin az olması nedeniyle fındık piyasasının TMO'nun açıkladığı referans fiyatının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık sattığı gündeme gelmiş ve fındık piyasası speküle edilmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımına her yıl cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevlendirilen bir kurumumuzdur. Fındıkta regülasyon görevi yapmaktadır. Bu zamana kadar da bu görevi üreticinin lehine başarıyla yürütmüştür. Bu yıl rekoltenin az olması sebebiyle fındık piyasası arzu edildiği gibi TMO’nun açıklamış olduğu referans fiyatının üzerinde olmuştur. Oluşan bu piyasanın üzerindeki en büyük tehdit de Toprak Mahsulleri Ofisinin elindeki kabuklu fındığı piyasaya sürmesi olasılığıdır. 2023 ürünü fındık hasadından sonra Toprak Mahsulleri Ofisi ile görüşmelerimizde kesinlikle kabuklu fındık satmadığı beyan edilmiştir. Fındık sattı iddialarının hassas dengede oluşan fındık piyasasının üretici aleyhine oluşacak şekilde bozmaya yönelik manipülatif söylemlerdir. Bu söylemler ancak tekelci firmanın değirmenine su taşıyacaktır” diye konuştu.
“Fındığı Sigorta Şirketi Piyasaya Sürdü”
Şanlıtürk, konuşmasında ayrıca Samsun'da yaşanan sel felaketine de değindi. Selin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık deposuna zarar verdiğini ve sigorta şirketi tarafından hasar gören ürünlerin piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Şanlıtürk, “Konunun özü şudur, bildiğiniz gibi Karadeniz bölgesinde yaz aylarında sel ve su baskınlarıyla karşılaşılmaktadır. Samsun ilimizde meydana gelen selde birçok ev iş yerinde depo sular altında kalmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık defosunu su basmış ve bir kısım kabuklu fındığa zarar vermiştir. Sadece fındık deposuna su girmemiş buğday ve pirinç depolara da selde zarar görmüştür. Depodaki ürünler sigortalı olduğu için ilgili sigorta şirketi gelmiş hasar görmeyen fındık depodan boşaltılmıştır. Selin zarar verdiği yaklaşık 200-250 ton civarındaki kabuklu fındığı sigorta şirketi ıslak olduğu için içinde yer yer çürükler olduğu için piyasanın altında satmak zorunda kalmıştır. Bu satışı gerçekleştiren tamamen sigorta şirketidir. Aynı şekilde selde zarar gören pirinç ve buğday da sigorta şirketi tarafından satılmıştır. Poliçeyi yaparken teminat altına aldığı için artık hasar gören ürün tamamen sigorta şirketinindir. Örnek vermek gerekirse, kazada perte çıkan aracınızın sigorta şirketi tarafından hasarlı olarak satılması ve sizin aracınızın parasını piyasa fiyatından size ödemesi gibidir” dedi.
“TMO Fındık Alımında Daha Hassas Davranarak Daha Başarılı Olmaktadır”
Naci Şanlıtürk fındık satışı iddialarının fındık piyasasını manipüle etmeye yönelik olduğunu ve bu söylemlerin sadece tekelci firmaya yarayacağını belirterek, “Bu konuyu çarpıtarak Toprak Mahsulleri Ofisi piyasanın altında fındık satıyor diye dillendirmek çok hassas dengede oluşan fındık piyasasını tekelci firma lehine bozmaktır. Bu söylem üreticinin zarar etmesine yol açacaktır. Bizim kaygımız üreticidir. Üreticinin menfaatlerinin zarar görmemesidir. Toprak Mahsulleri Ofisi 2023 hasatından sonra kesinlikle kabuklu fındık satmadığını, şu anda gündemlerinde de herhangi bir kabuklu fındık satışının olmadığını beyan etmektedir. Kurumlarımızın saygınlığını korumalıyız. Şu anda fındık piyasasında Toprak Mahsulleri Ofisinin yerine ikame edeceğimiz başka bir kurum yoktur. Toprak mahsulleri ofisi her yıl kendisini yenileyerek fındık alımında daha hassas davranarak daha başarılı olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi genel müdürümüz başta olmak üzere tüm ofis çalışanlarımıza bölgede yürüttükleri hassas çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. Devletimize ve devletimizin kurumlarına güveneceğiz” ifadelerini kullandı.