Uzmanından anne adaylarına uyarı: Saçlarınızı boyatmayın!

TAKİP ET

Ordulu Uzman Hemşire Doğuma Hazırlık Eğitmeni Nigar Aydın Bağdatlıoğlu'ndan, anne adaylarına çok önemli uyarılar geldi. Bağdatlıoğlu, anne adaylarının, sigara, alkol ve kafeinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.


Ordu’da anne adaylarına doğum eğitimleri veren Uzman Hemşire Doğuma Hazırlık Eğitmeni Nigar Bağdatlıoğlu, “Sağlıklı gelecek ve sağlıklı gebelik” için altın öğütlerde bulundu.


Anne adaylarına uyarılarda bulunan Bağdatlıoğlu, kahve, neccafe ve kola miktarı ve tüketiminin sakat doğum riskini arttıracağını ifade etti.  Doğuma Hazırlık Eğitmeni Nigâr Aydın Bağdatlıoğlu, hamilelik planlayan anne adaylarının saç boyatmamasını da önerdi.
Bağdatlıoğlu’nun anne adaylarına altın tavsiyeleri şöyle;


Sağlıklı Gelecek Ve Sağlıklı Gebelik için
Genellikle Anne adayının , gebelikle ilgili hazırlıkları, gebe kalmadan üç ay önce başlar.
Hamile adayı anne Folik asid kullanımına başlar ve gebeliğin 12.haftası sonuna kadar devam eder.


Folik asid yaklaşık 1/400 - 1:1000 bebekte görülen SPİNA BİFİDA (Omurga kanalı açıklığı),HİDROSEFALİ ( Beyin sıvısının artarak başın büyümesi ve beyine baskısı) riskini %70 oranda azaltabilir.


Hamile adayı anne  sigara,alkol ve kafein alışkanlığından vazgeçmelidir (kahve,Nescafe ve Kola miktarı ve tüketimi sakat bebek riskini artıracaktır).


Hamilelik planlayan kadınlar, yumurtlama döneminden sonra mecbur kalmadıkça  ilaç kullanmamalı, radyasyondan uzak durmalı ,Saç boyası yapmamalıdırlar.
Kan Şekeri  ve Kan Grubuna  bakılmalı bilinmeli


Kansızlık (anemi) ve Akdeniz anemisi SMA taşıyıcılığına dikkat etmelidir
Enfeksiyonlar (özellikle idrar yolları enfeksiyonları ve  diş tedavileri mutlaka yapılmalıdır).
Gebelikte beslenme nasıl olmalı nelere dikkat etmesini bilmeli ,iyi beslenmek isterken fazla kilo almamaya özen göstermelidir.(Gebenin  ortalama alması gereken günlük 2300 kaloridir)
Gebelik öncesi,Gebelik dönemi ve sonrası mutlaka bol su  tüketilmeli